Japońscy smakosze od wieków delektują się wodorostem kombu. W 1908 r. prof. Kikunae Ikeda wyekstraktował z niego kwas glutaminowy, który stał sie jednym z podstawowych wzmacniaczy smaku i dodatkiem do żywności.


 Piotr Derentowicz, NŚ 4/2018

Agencje rządowe - m.in. amerykańska FDA (Food and Drug Administration) twierdzą, że glutaminian nie jest szkodliwy dla zdrowia i dopuszczają jego stosowanie. Zezwolono również na używanie go na terenie Unii Europejskiej pod numerem # 621.

Rezultaty badań wskazują zupełnie coś innego Wynika z nich, że kwas glutaminowy nie jest dla naszego zdrowia bezpieczny. Przekształca się bowiem w mózgu w neuroprzekaźnik - glutaminian, którego nadmiar powoduje ponadmiarowe pobudzenie neuronów. Posiada zdolność do kumulowania się w organizmie i wywołuje negatywne skutki dopiero po wielu latach.

Informacje na temat szkodliwości spożywania glutaminianu sodu są od lat znane i udokumentowane. Mimo to ukrywa się je i lekceważy, także w Polsce. Dlaczego?

Szczególnie wrażliwy na glutaminian sodu jest układ nerwowy dzieci. Spożywanie zawierających go produktów może być przyczyną migren oraz powstania ADHD, czyli zespołu nadpobudliwości z deficytem uwagi.

Naukowcy są zdania, że glutaminian jest silną neurotoksyną odpowiedzialną za powolną neurodegenerację tkanki nerwowej, powstawanie padaczki, zaburzeń, pamięci, niedotlenienia mózgu i choroby Alzheimera.

 

Jak dowodzą badania, tkanka mózgowa wykazuje szczególną skłonność do odkładania się w niej glutaminianu. Po latach ten stan może spowodować pojawienie się schizofrenii oraz nasilenie się objawów osteoporozy. Bardzo niebezpieczny okazał się również dla siatkówki oka. Posiadając dużo receptorów dla neuroprzekaźnika, ulega ona uszkodzeniu.

Glutaminian sodu – dalej – sprzyja otyłości, zapaleniu wątroby oraz cukrzycy typu 2. U osób nadmiernie spożywających potrawy serwowane w restauracjach Wschodu może rozwinąć się tzw. syndrom chińskiej restauracji, który charakteryzuje się takimi objawami jak: zawroty głowy, palpitacje serca, uczucie niepokoju, nadmierna potliwość.

U tych, którzy są uczuleni na glutaminian sodu, spożycie go powoduje rozwój reakcji alergicznych, tj. skurcz oskrzeli (objawy astmatyczne), czy pokrzywkę. Naukowcy stwierdzają, że klienci spożywający pokarmy zawierające tę substancję szybko uzależniają się od niej i od zawierających ją pokarmów.

Glutaminian sodu jest dziś wszechobecny w produktach spożywczych. Zawierają go gotowe dania w słoikach, konserwy, przekąski, chińskie zupki, zupy w proszku, sosy, przyprawy, produkty typu fast food. Lista jest bardzo długa. Dzisiejsza żywność jest z reguły przetworzona, wyjałowiona, pozbawiona w trakcie obróbki smaku. Dodanie glutaminianu powoduje, że staje się dla nas atrakcyjna – smaczna i pachnąca. Statystycznie człowiek spożywa 0,5 grama tej substancji na dobę, a mieszkańcy Wschodu nawet około 1,2 grama.

Niebezpieczna toksyna w pokarmach

Przemilczanie i bagatelizowanie toksyczności glutaminianu świadczy o całkowitym braku troski o zdrowie człowieka ze strony agencji rządowych i innych instytucji. Badania zdecydowanie mówią o jego szkodliwym działaniu – neurotoksyczności, powodowaniu zaburzeń hormonalnych. E 621 to toksyna, na którą szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety w ciąży, gdyż przenikając przez barierę łożyska, może ona powodować uszkodzenie tkanki nerwowej płodu.

Reasumując: popularna przyprawa E 621 może stać się śmiertelną trucizną. Wszystko zależy od spożytej dawki i stopniowej kumulacji w organizmie. Warto być świadomym zagrożeń i unikać – czytając skład kupowanych produktów – tych, które ją zawierają.

_______________________________________

 

Źródła:
H.N. Mallick Understanding safety of glutamate in food and brain. Indian J Physiol Pharmacol. 2007;51(3):216-34
A. N. Williams, K.M. Woessner Monosodium glutamate 'allergy': menace or myth? Clin Exp Allergy. 2009; 640-6.
P. Maechler Glutamate pathways of the beta-cell and the control of insulin secretion. Diabetes Res Clin Pract. 2017; 131:149-153.
A.O. Abolaji, C.O. Olaiya Oluwadahunsi O.J. et al.: Dietary consumption of monosodium L-glutamate induces adaptive response and reduction in the life span of Drosophila melanogaster. Cell Biochem Funct. 2017;35(3):164-170.
E.O. Farombi , O.O.Onyema Monosodium glutamate-induced oxidative damage and genotoxicity in the rat: modulatory role of vitamin C, vitamin E and quercetin. Hum Exp Toxicol. 2006;25(5):251-9
Park J.H., Choi T.S.: Subcutaneous administration of monosodium glutamate to pregnant mice reduces weight gain in pups during lactation. Lab Anim. 2016 ;50(2):94-9.
M. Hernandez-Ojeda, M.E. Ureña-Guerrero, P. E. Gutierrez-Barajas (i inni) KB-R7943 reduces 4-aminopyridine-induced epileptiform activity in adult rats after neuronal damage induced by neonatal monosodium glutamate treatment. J Biomed Sci. 2017; 9, 24(1):27.
Dr Edward Group The Harmful Effects of Monosodium Glutamate (MSG).Global Healing Center, 2011.
Blaylock, L. Russell Excitotoxins: The Taste That Kills. Santa Fe, NM: Healt, 1998.

 

 

 

 

 
 
Powered by JS Network Solutions